Lind, kärlekens träd.


I gammal folktro har linden ofta förknippats med ungdom, skönhet och förälskelse. Det kan ha att göra med formen på bladen, de är ju hjärtformade. Skogslindens latinska namn är Tilia cordata, där cordata betyder hjärtformad.

Förr var det inte ovanligt att en fästman gav sin tillkommande en brudkista att samla bohag i. Botten av kistan skulle vara täckt av lindelöv, man trodde att löven skulle göra äktenskapet lyckligt.

Lindens virke är lätt, segt och mjukt, och användes att skulptera i. Regalskeppet Vasas skulpturer är skurna i lind.



Björk, kvinnans träd.

 

Björkens skira löv och försiktiga grönska är ett riktigt vårtecken, men det är också sommarens träd. Vi älskar att löva vagnar, portaler och midsommarstänger med björklöv, det förknippar vi med fest!

Det gjorde man även under asatiden, björken  var helgad åt Freja, fruktbarhetsgudinnan, på grund av att den är så livskraftig och vid fruktbarhetsriter var det björken som användes som prydnad. 

I gammal folktro betraktades björken som ett heligt träd. Dess heliga krafter kunde stå emot trolldom, häxor och onda makter.



Ek, mannens träd.

 

Även eken betraktades förr som ett heligt träd, särskilt om blixten slagit ned i det. Trädet står för styrka, kraft och energi, under asatiden var det Tors träd. Ett avtal, ingått mellan två män under en ek, kunde inte brytas.

Eklöv används som ett hedersmärke, vid märkestagning i simning är märkena från och med järnmagistern omringade av en eklövskrans och svenska generaler bär fyra eklöv på fältjackans högra krage.

Färska eklöv lagda på ett sår sägs ha en läkande förmåga.


Lönn, höstens träd


Lönnen är framför allt höstens träd. Över en natt kan den måla om landskapsbilden från grönt till ett färgsprakande fyrverkeri av fantastiska skiftningar i gult, orange och rött. 

På grund av sitt vackra yttre var lönnen förr ett populärt vårdträd. Hade gårdens invånare tur, kunde de få se gårdstomtarna dansa runt lönnen vid midnatt när det var fullmåne, drickande av den söta saven.

Förr fick inte barnen hoppa i de feberröda lönnlöven, det kunde göra dem sjuka, men å andra sidan kunde man stryka lönnens blad mot pannan, då botades huvudvärk.